• Home
  • Innovation som konkurrensmedel, 5 smarta tips

Den som vet att det finns ett värde i att lösa något lite smartare, något som faktiskt gör skillnad, har ett starkt konkurrensmedel. Innovation skapar hållbarhet på en marknad i ständig rörelse och har inte minst i Sverige lett många företag till framgång globalt.

Visst vill du att konkurrenterna springer efter dig, och inte tvärt om? Här rustar vi dig med 5 innovationstips. Läs, fundera och börja skapa nya värden!

1. Skapa dina egna trender

Som innovatör bör du veta vad som kommer att bli en trend och ha utvärderat det för din verksamhet redan innan det blir aktivt på marknaden.  Då slipper du haka på något bara för att alla andra gör det, och har utvärderat lösningarna i tid, så du inte halkar efter när tekniken kommer. Det gäller att vara nyfiken och ha örat mot omvärlden. Innovation sker på platser där ideéströmmar korsar varandra. Därför ska du aldrig vara låst vid en speciell bransch.

2. Lyssna på dina intressenter

Involvera alltid dina intressenter när du arbetar med innovation. Många framgångsrika lösningar kommer ofta direkt från användare. Du slipper även att göra missar och skapa saker som dina intressenter inte alls behöver.

Lars Hellberg arbetar med ERP och användarupplevelse, läs hur han arbetar för att utveckla den här

3. Behåll din unikitet

Många innovationer handlar om tidseffektivisering och standardisering. Men att stirra sig blind på detta kan göra att du tappar din unikitet. Utveckla din affär där du har konkurrenskraft och använd din frilagda tid till det ändamålet.

När ni överväger att investera i något nytt och spännande, nöj dig inte, utan ställ alltid frågan: Går det på något sätt att anpassa det här, för att det ska passa oss bättre?

Ett flexibelt affärssystem gör det lättare att förverkliga unika innovationer. Läs hur här 

4. Förankra i rätt tid och miljö

Det spelar ingen roll hur briljant en lösning är om den inte funkar med resten av utvecklingen. Gör därför alltid en noga avvägning av hur lösningen kommer fungera ihop i sitt sammanhang.

En innovation är inte heller riktigt lyckad förrän den är förankrad med det gamla. En riktigt duktig innovatör får in det nya i den gamlas egenskaper och hittar den optimala balansen mellan gammalt och nytt.

5. Arbeta med leverantörer som satsar på innovation

Du bör noga se över vem du arbetar med. Satsa på leverantörer som arbetar med Innovation. Det smittar av sig och kommer ge ringar på vattnet. 

 

Du är kanske också intresserad av:

Valet av ERP viktigt för tillväxtbolag